Kampsport er ikke bare kampsport. Det er mere end komplicerede teknikker og slåskampe, som man ser på film. Der findes en bred vifte af forskellige stilarter inden for kampsportens verden fra forskellige steder i verden. Hvor stilarter som jiu jitsu, judo og aikido stammer fra Japan, stammer Systema fra Rusland. Man kan også finde noget som capoeira fra Brasilien og Tai chi fra Kina. Alle stilarter kan byde ind med noget forskelligt og fælles for dem alle er et udgangspunkt i at kunne forsvare sig selv. Derfor er det vigtigt at finde lige den stilart inden for kampsport, som passer til en. Finder man den rigtige stilart, kan man, udover det sunde ved fysisk træning, opnå en lang række fordele.
Man kan blandt andet opnå:
- øget selvtillid
- selvrespekt
- hurtighed
- bedre reaktionsevne
- mental styrke og robusthed
- fysisk styrke
- forbedret kondition
- smidighed
- ro i både krop og sind
Selvtillid kan vise sig på mange måder, men ved kampsportsudøvere viser det sig typisk ved, at man virker mere afslappet og udstråler en grundlæggende ro.
Alle kan træne kampsport uanset hvem man er. Det er lige meget om man er stor eller lille, ung eller gammel og kræver ikke, at man allerede har evner inden for kampsport inden man starter. Man behøver heller ikke at være stærk for at kunne træne kampsport. Alt det kræver er gå-på-mod, en interesse for at lære og respekt for hinanden.
Gennem kampsport får man, foruden en række færdigheder inden for selvforsvar, et enormt sammenhold og fællesskab med de andre i klubben samt ved mødet med andre kampsportsklubber.
For mange bliver kampsport til en livslang interesse, der blandt andet holdes i live ved det sociale sammenværd kampsport tilbyder.
Bekymringer ved kampsport
Når man skal starte til kampsport, er det ikke unormalt at have nogle bekymringer på forhånd. Der findes mange forskellige bekymringer om det at træne kampsport. Nogle af de mest almindelige bekymringer er blandt andet:
• at udvikle voldelig adfærd
• at få en slem skade
• at man vælger slagsmål fremfor almindelig dialog
• at man overvurderer sine egne evner
Det er dog vigtigt at huske, at voldelig adfærd meget sjældent fremkommer blandt kampsportsudøvere. Typisk vil man opdage den modsatte tendens, i det at kampsportsudøvere faktisk søger dialog og at undgå konfrontationer så vidt muligt. Kampsport er som nævnt designet som selvforsvar, og bruges derfor kun i nødstilfælde, hvor der ikke er andre muligheder.
Til kampsport kan man ikke undgå at komme til skade, da det er en kontaktsport, men i langt størstedelen af tilfældene begrænser skaderne sig til småskader. I kampsport bliver der gået meget op i at passe på sig selv og hinanden mens man træner. Derfor fremkommer de mere alvorlige skader primært hos de professionelle kampsportsudøvere.
Kampsport er ikke designet til at give dig alle svar og løsninger i tilfælde af en konfrontation, men giver dig muligheder og en ballast, der gør, at du har et langt bedre selvforsvarsmæssigt udgangspunkt end før du startede med kampsport.