Hvornår træner aikido?
Vi træner aikido i Budo Næstved:
- Onsdage kl. 19.00 – 20.30
- Søndage kl. 8.00 – 10.00
Aldersgrænse: Fra 15 år.
Instruktører aikido
Jan Bunzel – 7. dan (chefinstruktør)
Thomas Specht Ludvigsen – 6. dan (chefinstruktør)
Hvordan er træningen til aikido?
Træningen i Aikido er meget afvekslende. Alle teknikker forklares meget indgående – teknisk og som brugbar selvforsvarsteknik. Derefter træner man teknikken med en træningspartner. Vi forsøger i vores aikido-form at vælge en ny træningspartner hver gang, der skiftes teknik.
På den måde kommer alle til at træne med hinanden og nybegyndere og øvede kommer til at træne med både nybegyndere og øvede partnere. Det mener vi giver den bedste træning og alsidighed – både i forhold til aikidotræningen og i forhold til det menneskelige aspekt i træningen.
Alle træninger starter med en god solid opvarmning af hele kroppen. Der trænes ofte også faldteknik i forbindelse med opvarmningen. I træningen indgår også øvelser hvor der bruges våben:
- Træstav (jo)
- Træsværd (bokken/bokuto)
- Trækniv (tanto)
- Samuraisværd (iaito)
Vi anbefaler at man anskaffer sig jo, bokken og tanto. Man kan også låne våben i klubben. Træning med iaito kræver våbentilladelse (bære- og brugertilladelse og man undersøges i kriminalregistret). Træningsteknikker med iaito kan det første år godt udføres med et træsværd.
Historien bag aikido
Aikido er effektivt selvforsvar – en moderne budo – baseret på ældgamle teknikker for tom hånd og sværdteknikker brugt i det feudale Japan af samuraier i Kejserens tjeneste. Grundlæggeren af aikido var japaneren Morihei Ueshiba (1883-1969), mest omtalt som O-Sensei (den største lærer).
Modsat karate, kendo, iaido og andre af de japanske selvforsvarssystemer, hvis formål er at besejre og om nødvendigt dræbe modstanderen, bygger aikido på filosofien om fred gennem overbevisende kraft og teknik. Aikido er en moderne japansk kampkunst, der forener låseteknikker og kasteteknikker ved at gå med ind i modstanderens angreb, overtage modstanderens kraft og balance og vende angriberens kraft mod ham selv. Aikidos effektivitet opnås ikke gennem brug af rå muskelkraft, men gennem udnyttelse af teknik, energi gennem åndedræt og udvikling af kroppens naturlige bevægelsesmønster.
Aikido har også andre ansigter formet af de elever, der trænede med aikidos fader O-Sensei. Noget aikido har flyttet sig meget langt væk fra de oprindelige teknikker, men for det meste har udvikling taget et personligt præg fra de mestre, der har videreført den aikido, de lærte af O-Sensei. Shoji Nishio Sensei var en meget dedikeret elev, som med stor omtanke for aikidos oprindelse udviklede og forfinede teknikkerne gennem sin viden fra b.la. karate-do, judo og iaido. Nishio Sensei selv var gradueret 8. dan i aikido (Aikikai), 7. dan i iaido, 4. dan i judo og 4. dan i karate-do.
Nishio Senseis måde at forvalte og viderebringe aikido efter sin mester er i dag anerkendt overalt i aikido-verdenen som den måske mest innovative elev af O-Sensei og formidler af aikido. Dynamisk, hurtig og effektiv er blot nogle af de ord, der er kendetegnende for Nishio Shihan. Nishio Shihan udviklede til stadighed sin teknik, og altid i en retning, der på en og samme tid opfylder kravet om kampmæssig effektivitet og efterlevelse af aikidoens grundprincip om at beskytte, ære og nære alt levende.