Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/budonaestved.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/budonaestved.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php:307) in /var/www/budonaestved.dk/public_html/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 519
Systema - Budo Næstved

Systema

Hvornår træner systema?

Vi træner:

  • Onsdage kl. 17.00 – 19.00
  • Søndage kl. 17.00 – 19.00

Træningen foregår i Kampsportsrummet/Rum 20, altså vores dojo.

Aldersgrænse

Fra 15 år.

Hvad er systema?

Systema er en russisk kampform, der har sine rødder helt tilbage til det 10. århundrede. Rusland er et kæmpestort land, der stort set altid har deltaget i krige i både nord, syd, øst og vest. Angriberne har altid haft deres egen helt unikke kampstil/-teknik samt forskelligt terræn og klima, som russerne har måttet tilpasse sig. Alle disse tilpasninger blev samlet i en masse traditionelle familie-/regionskampstile, der som oftest blev videregivet gennem tilhørsforhold til en familie, by eller kosak-klan. Under Kulturrevolutionen i 1917 forsvandt næsten al oprindelig russisk kultur, men de gamle kampkunster blev hemmeligt holdt i live igennem videregivelse af viden fra far til søn og i hemmelige akademier.

For den almene soldat blev der opfundet et substitut-kampsystem, ”SAMBO”, der trækker voldsomt på de klassiske japanske kampkunstarter. Men eftersom man havde behov for noget ganske særligt til de russiske specialenheder, genoplivede og samlede man de gamle russiske kampkunster igen; disse er berygtede for at være meget kløgtige og flerfacetterede. Her findes ingen struktur, regler og formaliteter. Der er ingen kataer, stande, ritualer og bælter, hvilket adskiller systema fra det, der kendetegner klassiske kampkunstarter. Al træning består af realistiske, umiddelbart omsættelige principper mod så forskellige ting som kvælertag, slag eller angreb med kniv og meget, meget mere. Her sætter kun fantasien grænser.

Systema er ét af de få kampsystemer, som træner forsvar mod flere modstandere på én gang. Det skulle være noget, der var anvendeligt for en specialstyrkesoldat, når han var udmattet efter flere dages march med tung udrustning og kamp. Derfor er afslapning et af grundelementerne i træningen.

Vi arbejder fokuseret med åndedrættet, kropsstrukturen og stressøvelser som en fast og meget grundlæggende del af træningen. Dette er for at lære kroppen og instinkterne at kunne reagere, selvom man udsættes for angst og chok og kroppen ”fryser/stivner”. Det har de fleste prøvet, når man bliver forskrækket. Systema-navnet referer til ”kroppens system” (anatomi, åndedræt og bio-mekanik).
Vi arbejder bevidst med psykologi og stress, under kontrollerede forhold.

I systema undervises man i temaer og principper og lærer med tiden at udvikle en systema-stil, som er tilpasset og anvendelig for én selv og ikke en masse teknikker, som man skal efterligne fra en træner og som skal kopieres minutiøst herfra. Der er ingen hemmeligheder, og man skal ikke have specielle grader, før man får ny viden – men det giver sig selv, at man er nødt til at nå et vist niveau med sin krop og forståelse (et erfaringsniveau), før man kan anvende sin viden korrekt og effektivt.